Jultomten All Over The World

Dagens jultraditioner sägs ha sitt ursprung den viktorianska perioden under 1860-talet. Jultomten eller jultomten har många former runt om i världen som har olika personligheter, olika uppgifter och klänningar. Här kommer vi att diskutera några av de tecken som spelar julen änglar och kan sägas liknar vår älskade Jultomten över hela världen. I Sverige och övriga nordiska länder, är St Lucia tros markera början av julfirandet och är också känd som St Lucy eller “Lilla Yule”. På denna dag, stiger äldsta dotter i varje familj tidigt och klär upp i en lång vit klänning med en röd båge och en krona gjord av kvistar med nio tända ljus på toppen. Hon är känd som “Lussi” för dagen och har skyldighet att vakna varje familjemedlem klädd på detta sätt.

Finska också välja en tjej årligen vara den nationella Lucia och hon parader omgiven av torchbearers som namnet Lucia, kommer från det latinska ordet “Lux” betyder “ljus”. Det sägs att på St Lucia, solens strålar åter börjar öka. Enligt legenden är Lucia skyddshelgon för de blinda. Hon bodde i Syrakusa i det 4th århundradet när kristna förföljdes för sin tro. Men inte mycket är känt om henne, är det sagt att hon förlorade sin syn på grund av en Diocletianus torterade henne mycket för att följa kristendomen. Annan version av berättelsen säger att hon plockade sina egna ögon, eftersom hon inte kunde stå ut med att se kristna torteras så grymt längre. Scandinavian barn lämnar sina skor på härd för Saint Nicholas att fylla dem med godis medan amerikanska barn som känt honom som jultomten hänga strumpor på deras sängstolpen eller nära en eldstad på julafton i hopp om att få gåvor från honom.

Populariteten av St Nicholas nådde Amerika i 18th century med de nederländska familjer, som kände honom som “Sinter Klaas”, som senare blev omvandlas till “Santa Claus”. Han brukade bära en bred kantad hatt sedan med enorma flamländska stam slang. Senare blev han till en joker med en blå trekantig hatt, röd väst och gula strumpor. Dagens bild av jultomten tillskrivs Clement Clarke Moore, en Episcopal präst, som skrev en lång jul dikt för hans tre döttrar i 1822 som kallades “en redogörelse för ett besök från St Nicholas.” Han lånade Santa bilden av “jolly gamla tomte” med en fetlagd siffra och det övernaturliga förmåga att stiga en skorsten. Dikten picturized att han flög från hus till hus på julafton i “en miniatyr släde” som leds av åtta flygande renar och vänster presenter för barn som var bra och lydig under hela året. Thomas Nast, den berömda serietecknaren lagt röda kläder och utskjutande mage i 1881 tillsammans med en full, vitt skägg och en säck med leksaker. Han introducerade Nordpolen leksak verkstad Santa, hans hade arbetande alver, och hans hustru, Mrs Claus också.

Schweiziska barn väntar på Kristus-barn på julen, medan Kris Kringle är en att leverera gåvor till tyska barn. I bergiga områden i Skandinavien, levererar en glad tomte Jultomten gåvor i en släde dragen av getter. Engelska barn kända Jultomte vid namn jultomten medan Pere Noel fyller visar på franska barn med godsaker och leksaker plikttroget. Ryska har en gammal dam som kallas Babouschka som gör jobbet på 5 januari varje år. Det sägs att denna dam så användes för att ensamhet som hon inte gillar att bli störd av de tre vise män att be om vägbeskrivning till Betlehem. I ilska, hon gav dem fel vägbeskrivning till vilseleda dem som hennes förmodade hämnd. Men ångrade hon sina handlingar senare och gick på jakt efter de män att berätta den rätta vägen och be om förlåtelse men hon var för sent och kunde inte hitta dem längre. Ända sedan dess besöker hon ryska barn och lämna presenter till dem i hopp om att vara en av dem är Jesusbarnet som sedan förlåta henne. Italienarna har en sorts häxa som heter La Befana som levererar gåvor till barnens strumpor medan ridning en kvast.

Good King Wenceslas
Christmas Cracker
Billiga julhandeln
Jul Snowflake Ornament Hantverk
Tie and dye Presentinslagning
Christmas Swag Hantverk
Homemade julklappar
Hur organisera Julspel
Christmas Float Idéer
Julklappar till hävdvunna
Kul Jul Recept For Kids

Leave a Reply